Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Několik poznámek k okultním vědám I

Popatříme-li do Wikipedie na termín okultizmus či ezoterismus, tak se dovíme, že se jedná o jakési pochybně tajné nebo skryté nauky, které mají zůstat před laikem utajeny. Chtěl bych v následujících úvahách čtenáře přivést k názoru, že je tomu právě naopak, tedy ne v tom smyslu, že mají být před laikem odhaleny, ostatně teď na jaře se odhaluje spíše něco jiného než hermetické vědy, ale spíše tak, že člověk sám se před nimi ve své nevědomosti skrývá.

Začal bych s docela nudnou, ale všemi dnes uznávanou a nezpochybňovanou matematikou. Možná, že si řeknete, proč sem motá matematiku, copak je to nějaká okultní věda? Ale samozřejmě, že je. Kolik z nás mělo ve škole matematiku opravdu v oblibě a kolik z nás se jí dokáže věnovat, když už ne v celé její šíři, tak alespoň v určité části do hloubky. Přiznejme si otevřeně, že málokdo. Samotná historie matematiky je velmi spletitá a jejím zdrojem je zřejmě starořecká geometrie. Alespoň pro oblast Evropy. Geometrické abstraktní tvary nejsou ale dílem nějaké logické úvahy, jako spíše vnuknutí. Nebo chcete-li, vnoru při meditaci. Ostatně, totéž se opakuje od té doby stále. Vezměme si jakoukoli matematickou větu. Nejdříve něco někoho napadlo, a dost často až mnohem později to byl schopen logicky dokázat. Proč? Proč to nejde opačně, něco se dokazuje a na konci je matematická věta? No, možná že i tak to jde, ale je to dosti neobvyklé. Tedy chci něco dokázat, ale ještě nevím co. Ale to nevadí, hlavně, že to dokazuji logickým postupem. K matematice se pojí hermetické záhady, která zůstávají stále nedořešené. Týká se to hlavně teorie množin, kde se to docela dost hemží různými paradoxy. Začalo to Russelovým paradoxem množiny všech množin a známým Cantorovým teorémem, tedy že pokud se kardinální číslo aléf nula rovná dvě na aléf nula, tak Bůh je jediný, který zatím nenašel ani po více jak sto letech řešitele, protože se dá dokázat jedině, že aléf nula je menší nebo roven dvě na aléf nula. Což jest zajisté velmi frustrující. Někteří novátoři to rozštípli tak, že z matematiky pojem Boha vyškrtli jako nevědecký, nicméně i přes tuto restrikci problém nevyřešili a navíc tím ubrali matematice na její univerzální abstraktnosti. Kurt Gődel se pak pošramocenou pověst matematiky svým matematicko- ontologickým důkazem Boha v šedesátých létech minulého století snažil napravit, ale asi se mu to úplně nepovedlo.

Zajímavou matematickou disciplínou, o které bych se chtěl ještě zmínit je booleovská logika. Celá výroková logika je založená na principu, že každý výrok může být buď pravdivý nebo nepravdivý a že skládáním těchto výroků podle určitých pravidel se opět dostáváme k určitým výrokům nebo tvrzením, která jsou opět pravdivá, nebo nepravdivá. Nejzajímavější na tom všem je pozorovat, co se přitom děje ve vaší hlavě. Jak to, že pokud uvažují všichni správně, dojdou všichni ke stejnému závěru? To mě vždycky překvapovalo. A co když uvažujeme všichni špatně? Třeba existuje ve vesmíru civilizace, kde platí úplně jiné logické zákony a my si s nimi nebudeme schopni vyměňovat myšlenky, protože jim nebudeme rozumět. To je děsivá představa, protože prvotní primitivní pohnutkou člověka je, že když něčemu nerozumí, tak se to pokusí zlikvidovat. Daleko děsivější ale je, že ani my sami nevíme, proč uvažujeme tak, jak uvažujeme. Zajímavá je také teorie chyb. Otázkou proč se mýlíme, a jak jsme schopní rozeznat omyl od správné úvahy se ale zabývat nebudu, nevím, co bych k onomu známému tvrzení, že chyby jsou od toho, abychom se učili, dodal. Je pravdou, že kdybychom nedělali chyby, tak bychom se nepotřebovali učit, naopak to bohužel neplatí.

Některé matematické důkazy jsou velmi komplikované a pochopit jejich podstatu dá někdy hodně úsilí. Někomu to jde líp, někomu hůř. I to nějak souvisí s teorií chyb. Výsledkem je, že se matematika, jako vědní disciplína stala už hodně dávno (a nejspíše už od počátku) vědou pro zasvěcené. Tedy je to věda hermetická. Ostatně, jako každá vědecká disciplína, jak se ukáže dále.

Pak tu máme fyziku, sestru matematiky. I zde je víc otázek, než odpovědí. Paradoxů je také dost. Královnou je dnes kvantová fyzika. V kvantové fyzice neplatí fyzikální zákony tak, jak je známe z makrosvěta. Například duální povaha světla. Světlo se, jak známo chová někdy jako částice, jindy zase jako vlnění. Po mnoha nezdarech tuto dvojí podobu od sebe nějak teoreticky odlišit, došli fyzikové k názoru, že není jiné cesty, než to prostě brát jako fakt. Jakákoli hmotná entita má ve stejném okamžiku duální povahu. Další velmi ošemetná záležitost je, že na atomární a subatomární úrovní se už nedá mluvit o nějaké lokaci. Nemůžeme říci, že čase T se elektron nachází v bodě XYZ. Můžeme jenom určit, že v čase T by nejpravděpodobnější místo výskytu mohl být bod XYZ a že pravděpodobnost se vzdáleností klesá třeba podle Gaussova rozdělení. Další paradox je, že elementární částice se nedají označit. Tudíž nelze s jistotou říci, že částice, která zanechala v mlžné komoře stopu je tatáž částice. Je klidně možné, že stopu zanechalo n po sobě se rodících a zase zanikajících částic. Nevím, k čemu by to bylo dobré, ale když už se nemůžeme spolehnout na naší zkušenost, tak se nespoléhejme a nebuďme předpojatí. Pak je tady Einsteinova teorie relativity. Kdo to pochopil skutečně do hloubky, může si gratulovat. Jděte si přihlásit do menzy.

Jenomže teorie relativity do kvantové fyziky úplně nezapadá. Například onen známý jev, který se nazývá kvantově vázaný pár (může jich být i víc) částic, a který se vymyká jakémukoli relativistickému výkladu a na kterém jsou založené kvantové počítače. Stručně řečeno, pokud se změní stav jednoho z páru, neprodleně se změní i stav toho druhého. To je něco ve fyzice naprosto neslýchaného. Představte si, že se například 2 kvantově svázané fotony ocitly několik světelných let od sebe. Změna stavu jednoho z nich se okamžitě promítne i do stavu toho druhého. Informace o stavu se tedy k druhému fotonu dostala okamžitě, není zde omezení, že informace se k druhému fotonu dostala mezní rychlostí, tedy rychlostí světla! Einstein to sám označoval slovy: „Ta strašná věc“. Vypadá to, že informace se šíří neomezenou rychlostí, nebo alespoň rychlostí, která je mnohonásobně větší, než je rychlost světla. Z toho plyne, že by mohlo existovat něco jako informační pole. A jelikož naše myšlenky jsou také informace, tak by mohly být součástí tohoto pole. Úvahy o tom, co se s informačním polem děje v okamžiku, kdy na něco myslíme, ponechávám na čtenáři, ale ještě se toho dotkneme. Pak jsou zde další teorie, stále šílenější, které se týkají subatomární fyziky. Například teorie strun. Kdoví, co se ještě dovíme o podstatě hmoty.

Postupně, jak se propracováváme do makrosvěta, tak se tyto kvantové jevy stále více stávají deterministické, vlivem interference se z nespojitých stavových hodnot stávají spojité. Fluktuace jsou řídké a těžko pozorovatelné. Nic to ale nemění na skutečnosti, že stůl anebo židle na kterou se díváme je podle výkladu kvantové fyziky jenom shluk jakýchsi klubíček energie uspořádaných do určité struktury a držících pohromadě díky několika málo interakcím, které se nějak pořád nedaří teoreticky sjednotit do jediné. Ona židle je pak vlastně jakási velmi řídká 3D síť tvořená energetickými uzly v zakřiveném časoprostoru, kde čas ubíhá v každém místě trochu jinak podle toho, jak silná je gravitační interakce v daném bodě a kde je i prostor nepatrně trochu jinak zakřivený.

Podstatné na tom všem je skutečnost, že pokud jsem si danou větu nebo jev sám neověřil, tak musím věřit. Jinými slovy, nějaká matematická věta nebo nějak fyzikální zákon je platný proto, protože tomu všichni věří. Dokonce i ten, kdo podal důkaz, si už během velmi krátké doby nemusí být schopen si onen důkaz okamžitě vybavit. Jsme na tom tedy podobně jako ona částice v mlžné komoře, o které se domníváme, že když zanechává relativně spojitou stopu (tedy myšlenou trajektorii od srážky ke srážce), tak je to pořád tatáž částice. Víra je nesmírně důležitá, ač si to běžně neuvědomujeme. Tento fenomén je hodně používaný například v umění. Představte si, že byste otevřeli dveře od bytu a za prahem by místo chodby byl vesmír. Víra v kontinuitu a zkušenost, tedy například, že za dveřmi se nachází právě to co obyčejně, z nás dělá relativně rozumné bytosti. Člověk, který nevěří, nemůže přežít, protože by při pomyšlení, že musí udělat nějaký jednoduchý úkon o kterém nevěří, že povede k dosažení cíle, bude úplně šílený a paralyzovaný. Posunuli jsme se tedy od pravdy ku víře. Ještě tu chybí do počtu láska.

Autor: Petr Hariprasad Hajič | úterý 25.3.2014 10:19 | karma článku: 12,66 | přečteno: 565x
  • Další články autora

Petr Hariprasad Hajič

Největší fujtajbl špindíry jsou Číňani a Američani...

Ne, nebude řeč o kulturních návycích těchto tak rozdílných národů a ani o hygieně. Bude to o tom, kdo víc čmoudí, co čmoudí a hlavně, jak dlouho ještě čmoudít hodlá. Pojďme se podívat, kde jsme, co nás čeká a nejspíš nemine.

12.4.2024 v 16:00 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hariprasad Hajič

Největší fujtajbl špindíry jsou Číňani a Američani

Ne, nebude řeč o kulturních návycích těchto tak rozdílných národů a ani o hygieně. Bude to o tom, kdo víc čmoudí, co čmoudí a hlavně, jak dlouho ještě čmoudít hodlá. Pojďme se podívat, kde jsme, co nás čeká a nejspíš nemine.

6.4.2024 v 5:00 | Karma: 7,48 | Přečteno: 484x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma: 7,22 | Přečteno: 351x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma: 8,59 | Přečteno: 306x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hariprasad Hajič

Strašák dekarbonizace a úplně zbytečná Pařížská dohoda

Nacházime se v procesu transformace energií. Týká se to všech odvětví - výroby elektřiny, průmyslu, dopravy. Změny podstatně ovlivňují ekonomiku všech zemí, přináší s sebou nutnost rozsáhlých investicí a nám utíká čas.

14.10.2023 v 14:33 | Karma: 7,21 | Přečteno: 347x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 7,76
  • Průměrná čtenost 484x
Vychodil jsem ZŠ Boleslavova, která se pak přeměnila zvláštní školu, takže mohu směle prohlásit, že jsem vychodil budoucí zvláštní školu. Pak jsem chodil na Gymnázium Ohradní, do kterého mě nahnali rodiče (asi proto, abych nechodil do gymnázia Na Vítězné pláni s takovými živly, jako je Pavlíček s Kocábem, ale mohl do školy chodit s takovými případy jako je Tomáš Vorel, Mirek Kušiak, David Vávra a Eva Holubová) a marně se pokoušel o studium na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Od roku 1989 jsem žákem svámího Mahéšvaránandy a cvičím Jógu. Profesně se cítím programátorem. Kromě toho jsem hinduistický a ekologický sluníčkář.

Seznam rubrik