Psem vrtěti aneb pavlovovské reflexy psovoda

14. 04. 2016 0:00:00
Posledního slova nadporučík Lukáš nezaslechl, a bylo přece tak důležité. "Kousala ta potvora o všechno pryč,"... Níže uvedené pojednání se vztahuje na samce. Obojího druhu. Samice snad ani tak pitomé nejsou. Obojího druhu.

Asi před sedmi roky k nám přiběhl úplně vyčerpaný a vyzáblý středně velký pes. Zřejmě pobíhal po lese několik dní, možná týdnů. Nenechal se vyhodit. Pokud se ho někdo od nás chtěl zbavit, vrátil se jak bumerang. Od té doby se pyšním titulem zhruba třicetkrát pokousaného psovoda.

Kapitola první, poněkud komplexní – psa týrati jest dovoleno, odskáče si to někdo jiný

Psa je potřeba vychovávati za každou cenu a následný trest musí přijít tvrdě a okamžitě jakmile nepochopí nebo neuposlechne, jak se na správného testosteronem vytuněného mačistu sluší. Výsledkem je, že ze psa je nezvladatelná bestie, která po vás bude vyjíždět při každé příležitosti. Pokud jí úplně nezlomíte. Pak nejspíš chcípne. Pokud ne, je potřeba se psa ve správný okamžik zbavit.

Kapita druhá – vždy ve střehu aneb kdy kousne

Viděl jsem takové video. Cvičený pes se nechá na náprsence hladit od redaktora, který dělá interview. Pes se podívá na psovoda. Psovod je zaneprázdněný a nevěnuje mu pozornost. Pes se olízne (sic! moc důležité) a obrátí se na druhou stranu, kde je v podřepu redaktor. Předem sem věděl co následuje, čumáka chlupatýho. Pes ztuhne, a takovým pomalým vláčným pohybem se otočí do správné pozice. Jednadvacet (u toho vlčáka ani to ne), chňap. Horní špičáky měl na čele, spodní pod bradou. To byste nevěřili, jak tu tlamu pes dokáže roztáhnout. Přitom by si každý pitomý civilista vyvrátil sanici. V našem případě jsou to ruce a nohy a má před nimi neobyčejně silně vyvinutý pud sebezáchovy.

Kapitola třetí – hodnej pejsek

Velmi zákeřný je výcvik stylem hodnej pejsek, hodnej, následovaný výpraskem. Psovi otočíte hodnoty naruby. Pohlazení je trest, který musí být náležitě oceněný. Takový pes po vás po pohlazení zaručeně pohryže. Přetočit to zpátky vyžaduje hodně trpělivosti a nebudete možná stoprocentně úspěšní. Stačí pohyb, který si pes vyhodnotí jako potenciálně nebezpečný.

Kapitola čtvrtá – na pravé ucho mi nesahej

Kdoví, co mu do toho ucha vrazili. Fyziologicky tam nic nemá, kontroloval to veretinář asi 10x. Je potřeba mu nasadit košík, a neustále na něj mluvit a uklidňovat, pokud mu ho chcete vyčistit anžto tam má zase nějaký zánět. Levé je i se zánětem, čumáka chlupatýho, bez problému.

Kapitola pátá – na ocas, krk a tlapy a náprsenku taky ne

Tak to vypadá na děti, které si z něj dělaly hadrového panáčka na vláčení po zemi. Nesnáší malé drzé chlapečky, kteří si testují, co až si mohou dovolit. Zřejmě z nich vyrostou budoucí testosteronoví vytunění mačisté.

Kapitola šestá – cyklisti, motorky a převozy autem

Alespoň, že ve vlaku cestuje celkem rád, pokud nejsou cestující moc kontaktní. Pak začne být chabrus na nervy a já po chvíli taky.

Kapitola sedmá – bacha na šuplíky

Pohyb a zvuk otevíraného šuplíku v něm vyvolává neobyčejně silné nutkání zakousnout se do ruky, která šuplík otvírá. Jaký mučící nástroj v tom šuplíku ten magor měl? Že by nějaký bejkovec, bičík nebo pružinový drát nebo něco horšího? Bůh suď.

Kapitola osmá – parfos (podmíněný reflex) jak má být

Naučit ho aport, je věc teď už skoro nemožná. Pokud mu dáte hračku, bude jí bránit zuby, drápy, nebo jí bude úplně ignorovat. Teprve po několika letech mi hračku přinesl, že jí chce hodit. To bylo velké vítězství, ale není to vždy. Někdy si jí musím sebrat ze země, do ruky jí dá málokdy. Většinou když už, tak jí bezděčně hodí klína. Podobné je to s přivoláním. Na stopovačce přiběhl skoro vždy, stačilo zahuhlat povel a jemně zatáhnout. Bez stopovačky udělal vpravo hleď a zmizel jako tulák Charlie v zapadajícím slunci kdesi za horizontem. Hloupý tedy asi možná nebude.

Kapitola devátá – opět vždy připraven aneb i spát se musí umět

Spí s otevřenýma očima a pořád s nima švidrá, co se děje, a pokud jste udělali podezřelý pohyb třeba nohou, startoval. Kdy ale je pohyb podezřelý zřejmě závisí od toho, co se mu zdá. V takovém případě je potřeba psa okamžitě v akci (pořád spí) probudit hlasitým indiánským pokřikem. Sousedi mají zajisté radost, ale už je to u mě reflex. Naštěstí je to pořád lepší. Třeba se mu už i zdají nějaké hezčí sny.

Kapitola desátá – připínání obojku aneb bez sušenky ne

Na vycházku, když musím připínat obojek a je potřeba mu sahat na krk, je dobré proložit akci sušenkovou odměnou. Funguje stoprocentně. Nehryzne, je zaměstnám vyhlížením sušenky, kterou hodím za dveře tak, aby na ní nedosáhl.

Kapitola jedenáctá - nikdy se nebavte s cizími lidmi aneb i žárlit se musí umět

Pokud se s někým dám do řeči, pes někdy po chvíli začne žárlivě vyštěkávat osobu... Alespoň nějaká normální reakce. Vzpomínám si na jednu cvičitelku jógy - nazdárek osobo - která přišla za jedním mladým mužem a děsně ho seřvala, jak nemožně cvičí a že v té indické televizi to bude (těch deset vteřin) úplná poprava. No, mladý muž mezitím zestárl a cvičí už jenom sám pro sebe a jenom trochu.

Kapitola dvanáctá – poraď si sám

Byli jsme u dvou psychologů, jeden moc neporadil (zákeřný puberťák, kterého je potřeba drezúrovat), druhý ano, ale trvalo mi to, než jsem přišel na to, jak psa v panickém amoku zvládat.

Kaptola třináctá - pozor na testosteronem vytuněné mačisty

Drogocénnyj moj! Takový ze řetězu utržený případ mezi 25.-35. rokem života intenzivně páchnoucí deodorantem, je lehce v ohrožení. Pes startuje dost nevypočitatelně. Nedřív je úplně apatický, tak nějak ztuhne a je úplně zticha. Pak stačí nějaký neopatrný pohyb, a nastane výbuch. Naštěstí to poznám většinou dřív než to přijde a psa včas odtáhnu. Už je to u mě také reflex. Funguje celkem spolehlivě. A ještě jednou naštěstí, je to teď už jenom slabý odvárek. Ze začátku to bylo děsný.

Aby dámy nebyly smutné, že je pes přehlíží, není to pravda. Určitý parfém na něj působí podobně a vyvolává obrannou reakci (začne intenzivně vyštěkávat a musím ho odtáhnout). Většinou jsem ale zrovna náhodou neměl čas zkoumat, co je to za typ, takže preventivně musím být ve střehu při každém zápachu. Je naše štěstí, že v Česku se to zase až tak parfémy nehemží.

Kapitola možná poslední – je to milej pejsek, jen nemá rád děti a trochu kouše...

Ale jinak se vám odvděčí láskou a bude za vámi všude chodit, aby si byl jistý že mu nezdrhnete. I do koupelny a na záchod. Vzhledem k tomu, že si umí předníma tlapama otevřít dveře k sobě i od sebe, je mu šumák kam, je potřeba se (ho) občas zamykat. Hlavně když je tu návštěva, která má úplně a přehnaně zbytečné, někdy až hysterické, obavy.

A tak kdykoliv vidím pana Srstku v televizním pořadu “Chcete mě?”, nám z toho druhé vánoce.

Včera jsem ho hladil, když se pes u mě slastně rozvalil. Na chvilku jsem usnul a ruka zřejmě taky začala klimbat. Vyhodnotil to jako nebezpečnou situaci a už jsem ho měl v ruce. Tož mě asi po roce zase hryznul. Chjo. Vždy připraven musí být hlavně psovod a hlavně na ulici. Nikdy nevíte, kdy to na něj přijde.

Zatímco to píšu, můj drahý Pílú se konečně unavil, přestal mi funět do klávesnice, rozplácnul se na bok a zařezává.

Když přijdu domů po několika hodinách, knučí a skáče a tehdy si ho troufám pohladit po hlavě, jinak ho jen tak hladím po hřbetě a opatrně oplácávám.

Po tolika letech přestal zdrhat a dá se za normálních okolností (žádný pes v dohledu, stopy zvěře jsou vyčichlé) celkem snadno přivolat. Rozumí alespoň základním povelům a začal alespoň trochu víc důvěřovat. Co dodat. Mám ho rád.

Literatura:

Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/jaroslav-hasek/osudy-dobreho-vojaka-svejka-za-svetove-valky-15.html)

Arkadij a Boris Strugačtí - Les (https://cs.wikipedia.org/wiki/Arkadij_a_Boris_Struga%C4%8Dt%C3%AD)

Michail Bulgakov - Mistr a Markétka (https://cs.wikipedia.org/wiki/Mistr_a_Mark%C3%A9tka)

Bohumil Hrabal - Postřižiny (http://m.litfile.me/read/348490/340000-341000?page=15)

Autor: Petr Hariprasad Hajič | čtvrtek 14.4.2016 0:00 | karma článku: 12.02 | přečteno: 261x

Další články blogera

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Strašák dekarbonizace a úplně zbytečná Pařížská dohoda

Nacházime se v procesu transformace energií. Týká se to všech odvětví - výroby elektřiny, průmyslu, dopravy. Změny podstatně ovlivňují ekonomiku všech zemí, přináší s sebou nutnost rozsáhlých investicí a nám utíká čas.

14.10.2023 v 14:33 | Karma článku: 6.75 | Přečteno: 345 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Povídání o kohoutkovi a slepičce aneb český buran v Indii

Chcete poznat byrokratické záludnosti svojí či některé cizí země? Zkuste si online změnit některé údaje v bance nebo na úřadě. Máte o zábavu postaráno na několik měsíců. Je to fakt hustý, jak pravila ona pubertální slečna.

12.9.2023 v 12:00 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 547 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 16.29 | Přečteno: 103 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 19.31 | Přečteno: 674 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 195 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 160 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 502

Vychodil jsem ZŠ Boleslavova, která se pak přeměnila zvláštní školu, takže mohu směle prohlásit, že jsem vychodil budoucí zvláštní školu. Pak jsem chodil na Gymnázium Ohradní, do kterého mě nahnali rodiče (asi proto, abych nechodil do gymnázia Na Vítězné pláni s takovými živly, jako je Pavlíček s Kocábem, ale mohl do školy chodit s takovými případy jako je Tomáš Vorel, Mirek Kušiak, David Vávra a Eva Holubová) a marně se pokoušel o studium na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Od roku 1989 jsem žákem svámího Mahéšvaránandy a cvičím Jógu. Profesně se cítím programátorem. Kromě toho jsem hinduistický a ekologický sluníčkář.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...