Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povídání o kohoutkovi a slepičce aneb český buran v Indii

Chcete poznat byrokratické záludnosti svojí či některé cizí země? Zkuste si online změnit některé údaje v bance nebo na úřadě. Máte o zábavu postaráno na několik měsíců. Je to fakt hustý, jak pravila ona pubertální slečna.

Slepička s kohoutkem se rozhodli na čas odstěhovat do Indie. Mají Identitu občana, Moje ID I Datovou schránku, přístup na internet. A spoustu sebedůvěry. Co by se mohlo stát? Kohoutek po několika měsících dostal oznámení z banky, že zrní změní zprostředkovatele, protože ten jeho fúzuje k většímu. Jenomže tam mají špatnou kvalitu zrní. Ani koníčkům moc nechutná. Jsou z toho celí černí. A tak kohoutek požádá slepičku, aby zařídila jiného zprostředkovatele. Slepičko poslušně běží, běží ke studánce a prosí, studánko, studánko, dej vodu kohoutkovi, nebo zařiď ať zrní chodí k jinému bankovnímu zprostředkovateli. Studánka radí. Nejdřív si musíš založit účet online.

Slepička běží, běží, popadne mobil začne studovat která banka to umí online. Našla dvě. Líbí se jí Červenofialová. Ofotí dokumenty, identifikaci obličeje, hlasovou identifikaci. Všechno pošle, ale Červenofialová ukáže prostředníček. Tak slepička, ač nerada jde za panem Peňázem. Pan Peňáz není úplně v oblibě, má s ním svoje zkušenosti, ale to nechme stranou. Znovu fotí dokumenty, identifikaci, a světe div se, má účet. Slepička převádí příkazy a peníze k panu Peňázovi, ale už tuší, že bude asi problém.

Kohoutek má už důchod. Slepička běží ke studánce. Studánko, studánko, dej vody, kohoutkovi vyschlo mu v krku od toho horšího zrní. Studánka praví: “Nejdřív zajdi za panem Sociálem.” Slepička dumá, jak jít za panem a Sociálem, když je v Indii a pan Sociál je v Česku. Ale slepička se nedá odradit, běží, běží na internet a hledá formulář. Je to jednoduché. Formulář se vytiskne, nechá potvrdit v bance a pak se odnese do podatelny k panu Sociálovi.

Na ja, ale já jsem himbajs v Indii! Bude stačit plná moc pro pana Spravedlivého. Slepička píše plnou moc a jde k panu advokátovi Snadnému. Pan Snadný ač umí jen hindsky a trochu anglicky potvrdí česky psanou plnou moc i formulář od pana Sociála. Stačí vysvětlení a volný překlad. Slepička běží, běží a posílá oba dokumenty po panu Smažícím. Pan Smažící dává panu Spravedlivému. Mezitím slepička posílá avízo panu Peňázovi. Pan peňáz praví: „To mi nestačí. Chci tam apostilu.“ Slepička je zaskočená. Tak hezky to všechno udělala a ted nějaká apostila? Kurva, co to je? To je nějaké čtení z Bible? A proč pořád Peňáz něco plká o překladu? Je to plná moc pro ČESKOU banku a pro ČESKÉHO Sociála.

Slepička hledá, co je to apostila. A najde na internetu v Indii pana Autorizovaného. Umí překlady, umí apostilu. Stačí poslat peníze a všechno zařídíme. Kurýr vyzvedne, my apostilizujeme, kurýr doručí zpátky. Supér! Slepička platí panu Autorizovanému, pošle kopie čeká na kurýra. Kurýr nejede. Slepička asi po čtrnácti dnech urguje. A dostane oznámení, že to takhle nejde. Muselo by se to přeložit, a protože plná moc nepatří mezi běžné apostilované dokumenty, překlady je potřeba odeslat na Indické velvyslanectví v Česku. Cože? Nehráblo tady někomu? Slepička se ujišťuje, že papírové originály. Pan úředník od ministra si to tak přeje… Takže dokumenty půjdou do Čech, tam nějak potvrdí, že je to v pořádku, potom poputují zpátky, aby mohly být opatřeny apostilou a potom poputují do Česka k panu Spravedlivému, který půjde do banky? Slepička neví, jestli má brečet, nebo křičet.

Běží, běží ke studánce. Studánko, studánko, dej už konečně vodu kohoutkovi. Vyschlo mu hrdle a chytá ho fantas. Studánka praví: „Zeptej se pana Peňáze, jestli stačí autorizace na České ambasádě v Dillí. A kupodivu, pan Peňáz tvrdí, že by to teda jako taky nejspíš šlo.

Slepička kupuje zpáteční letenku do Dillí. A jak je ze všeho zblbá, tak kupuje místo Jodhpur -Dillí Jaipur – Dillí. Všimne si až pozdě, pospíchá a špatně to stornuje, takže platí dvakrát tolik. No, ale nakonec přece jenom letí. V Dillí na ambasádě oba dokumenty autorizují a slepička letí zpátky a posílá po panu Šťastném dokumenty panu Spravedlivému. Panu Peňázovi už raději nic neříká.

Pan Spravedlivý to spravedlivě a rozvážně zařídí a slepička běží ke studánce. Studánko, studánko, doj kohoutkovi vody, už je to zařízené. Ale studánka praví: „Pan Sociál říká, že až za tři měsíce. Přijď si pak.“

Milé děti, pokud jste dočetly až sem vězte, že kohoutek se napil a zrní už chodí od zprostředkovatele. Slepička zařizovala od prosince do června a pak tři měsíce čekala. Konec dobrý, vše dobré. Ať žijí podvodníci a byrokrati. Podvodníci proto, že jinak by byli byrokrati méně byrokratičtěší a byrokrati proto, protože proč něco vymýštet jednoduše, když to jde složitě a bez nich by to na tomhle světě taková zábava určitě nebyla.

A co na to apostila se superlegalizací pro plnou moc? No, snad už proboha asi ani nic...

Autor: Petr Hariprasad Hajič | úterý 12.9.2023 12:00 | karma článku: 14,35 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Petr Hariprasad Hajič

Největší fujtajbl špindíry jsou Číňani a Američani...

Ne, nebude řeč o kulturních návycích těchto tak rozdílných národů a ani o hygieně. Bude to o tom, kdo víc čmoudí, co čmoudí a hlavně, jak dlouho ještě čmoudít hodlá. Pojďme se podívat, kde jsme, co nás čeká a nejspíš nemine.

12.4.2024 v 16:00 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hariprasad Hajič

Největší fujtajbl špindíry jsou Číňani a Američani

Ne, nebude řeč o kulturních návycích těchto tak rozdílných národů a ani o hygieně. Bude to o tom, kdo víc čmoudí, co čmoudí a hlavně, jak dlouho ještě čmoudít hodlá. Pojďme se podívat, kde jsme, co nás čeká a nejspíš nemine.

6.4.2024 v 5:00 | Karma: 7,48 | Přečteno: 487x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma: 7,22 | Přečteno: 353x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma: 8,59 | Přečteno: 308x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hariprasad Hajič

Strašák dekarbonizace a úplně zbytečná Pařížská dohoda

Nacházime se v procesu transformace energií. Týká se to všech odvětví - výroby elektřiny, průmyslu, dopravy. Změny podstatně ovlivňují ekonomiku všech zemí, přináší s sebou nutnost rozsáhlých investicí a nám utíká čas.

14.10.2023 v 14:33 | Karma: 7,21 | Přečteno: 348x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 7,76
  • Průměrná čtenost 484x
Vychodil jsem ZŠ Boleslavova, která se pak přeměnila zvláštní školu, takže mohu směle prohlásit, že jsem vychodil budoucí zvláštní školu. Pak jsem chodil na Gymnázium Ohradní, do kterého mě nahnali rodiče (asi proto, abych nechodil do gymnázia Na Vítězné pláni s takovými živly, jako je Pavlíček s Kocábem, ale mohl do školy chodit s takovými případy jako je Tomáš Vorel, Mirek Kušiak, David Vávra a Eva Holubová) a marně se pokoušel o studium na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Od roku 1989 jsem žákem svámího Mahéšvaránandy a cvičím Jógu. Profesně se cítím programátorem. Kromě toho jsem hinduistický a ekologický sluníčkář.

Seznam rubrik